Laitehoidot

Ihon ja ihonalaisen kudoksen ulkonäköön ja muotoon voidaan vaikuttaa erilaisilla ns laitehoidoilla. Näillä hoidoilla voi olla ihon pintakerrosta kuoriva vaikutus tai niiden vaikutus ulottuu syvemmälle ihon alle ilman, että ihon pintasolukkoon tulee muutoksia. Yleisesti niiden vaikutus perustuu hallittuun ihonalaisen kudoksen lämmittämiseen valo-, ääni- tai radioaaltoenergialla. Näiden laitteiden käyttö vaatii ymmärryksen, että ne ovat myös kyllin tehokkaita aiheuttamaan ei toivottuja tuloksia osaamattomissa käsissä.

KONSULTAATIOVASTAANOTTO

Ennen laitehoidon aloittamista on tärkeää varmistaa hoidon yksilöllinen sopivuus vastaanotolla. Kaikilla tehokkailla hoitomuodoilla on myös rajoituksensa, minkälaisisa tapauksissa niitä käytetään. Hoidon valinta kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi ja käydä ennen hoidon aloittamista neuvottelemassa sopivimmasta hoitomenetelmästä. Myös toipumisajat ovat riippuvaisia kustakin hoitomenetelmästä ja hoidettavasta.

Voidaan käyttää sarjahoitoja, joissa joissa hoitotulos saadaan vähitellen, mutta varmemmin pienemmän hoitotehon, pienemmän komplikaatioriskin ansiosta kuin jos samaa tulosta haetaan yhdellä hoitokerralla käyttäen laitteen maksimaalisia tehoja. Laitehoidoilla voidaan mm. poistaa häiritsevät ihokarvat, häivyttää aknearpia, tasoittaa ihoa, häivyttää iholta pigmenttimuutoksia ja ikääntymisen merkkejä, kuten juonteita ja ryppyjä. Vartalon ja raajojen alueella voidaan vaikuttaa ihonalaisen rasvakerroksen paksuuteen ja ihon kiinteyteen.

 

Ihoa kiinteyttävät laitehoidot

Laser Genesis ikämuutoksia hoitava laserhoito kasvoille

Laser Genesis 1064 nm

Ihon ulkonäön, Huokosten koon, Punoituksen, Pigmentin, Rosakean ja aknen aiheuttamaan värimuutokseen

Kaikille ihotyypeille sopiva laitehoito, joka parantaa ihon luonnollista aineenvaihduntaa, hapenottokykyä ja soluuusiutumista. Hoito häivyttää ihon punoitusta, supistaa ihohuokosia ja kiinteyttää ihoa. Cutera Laser Genesis -hoito näkyy välittömästi ihon kimmoisuutena ja
nuorekkuutena. Tämä hoito ihosi kunnon ja ulkonäön ylläpitoon on tehokkainta sarjahoitona kerran kuussa.

Laser Genesis on ihon sisään, sen uloimpaan dermikseen vaikuttava 1064 nm aallonpituudella toimiva laser. Menetelmän tarkoitus on turvallisesti lämmittää ylempää dermistä ja siinä olevia pigmenttejä, varsinkin hemoglobiinia. Melaniiniin imeytyminen estetään pidentämällä välähdysaikaa mikrosekunnin mittaiseksi. Niinpä hoitoa voidaan antaa kaikille ihotyypeille ja myös päivettyneelle iholle. Lämpö vaikuttaa dermikseen ja lisää kollageenimuodostusta. Koko kasvojen hoitoon tarvitaan 5000 – 10000 välähdystä.

Ihon kiinteyttäminen: Titan valovoimalaitteella

Titan XL – infrapunavalolähde

Miten valoenergia kiinteyttää ihoa ja kenelle toimenpide sopii?

Cutera® Titan™ on turvallista infrapunavaloa, joka lämmittää ihon syvempää kerrosta, dermistä. Lämpö stimuloi kollageenin uusiutumista ja näin kiinteyttää ihoa. Laite suojaa ihon pintakerrosta (epidermis) viilentämällä sitä toimenpiteen aikana. Toimenpide sopii lähtökohtaisesti kaikille ihotyypeille, kaikenikäisille miehille ja naisille. Erityisen hyviä hoitotuloksia on saatu alakasvojen hoidossa. Arvion toimenpiteen sopivuudesta tekee sairaanhoitaja tai lääkäri. Ihon kiinteyttämiseen on myös muita vaihtoehtoja, joista voi kysyä tarkemmin sairaanhoitajan konsultaatiossa tai lääkärin vastaanotolla.

Ihoa kiinteyttävä laitehoito on nopea ja tehokas toimenpide

Cutera® Titan™ hoitoa voidaan tehdä eri ihoalueille; kasvoihin, kaulalle ja leuan alle. Joillekin jo yksi ihoa kiinteyttävä hoitokerta antaa näkyviä tuloksia. Useimmilla hoitokerroilla tulokset näkyvät asteittain 3−6 kk kuluessa hoidosta, kun uutta kollageenia muodostuu ja iho kiinteytyy. Ihoa kiinteyttävä hoito tuntuu lyhyenä kuumotuksena iholla, mutta muuten hoito on kivuton. Sairaanhoitaja tai lääkäri tekee yksilöllisen hoitosuunnitelman parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Ihon kiinteyttäminen: Titan voimavalolaitteella

Titan XL – infrapunavalolähde

Titan on voimavalolaite, missä lähellä infrapunavaloa 1100-1800 nm allonpituudella aiheutetaan kudoksessa olevan nesteen lämpeneminen. Alle 1100 nm:n aallopituus lämmittää ihon pigmenttejä ja voi aiheuttaa palovamman iholle. Tämän takia laitteessa on jäähdytys iholle painettavassa pinnassa. Pitkä välähdys antaa ihon syvempiin kerroksiin 1-3 mm:n syvyyteen dermikseen turvallisen lämmön nousun ja kollageenin kutistumisen. Samalla se ärsyttää kudosta kollageenin uudismuodostukseen. Näin iho saa lisää kimmoisuutta ja jäntevyyttä 3-6 kuukauden aikana. Voidaan käyttää kasvoissa, kaulalla, raajoissa tai vartalolla löysän ihon kiinteyttämiseen.

Voimavalohoidosta toipuu nopeasti

Titan hoito voi olla ratkaisu ihon ulkonäön parantamiseen ilman leikkausta, pitkää toipilasaikaa tai injektioita. Välittömästi ihoa kiinteyttävän titan hoidon jälkeen hoidetulla alueella voi esiintyä punoitusta ja lievää turvotusta. Oireet häviävät yleensä muutamassa tunnissa.

kasvohoito

 

Ultraäänihoito kasvoille

Ultherapy – ihoa liftaava ja kiinteyttävä ultraäänihoito

Tehokas laitehoito ensimmäisiin ikääntymisen merkkeihin 35+-vuotiaille. Kohottaa ja kiinteyttää löystynyttä ihoa tarkkaan kohdistetun ultraäänen avulla. Tuloksia voi nähdä välittömästi. Hoitoprosessi jatkuu vielä kuukausia hoidon jälkeen, ihon oman kollageenituotannon tehostuttua. Soveltuu erinomaisesti kasvonpiirteiden kohottamiseen ilman leikkaushoitoa ja epäsymmetrian korjaamiseen. Toimenpide tuntuu iholla kuumotuksena ja lievänä pistelynä. Varsinaista toipumisaikaa ei tarvita.

Ultherapy kohottaa ja kiinteyttää ultraäänen avulla

Ultherapy® on laitehoito, jo ensimmäisiin ikääntymisen merkkeihin silmienympärysiholla, alakasvoissa suunympärysiholla ja kaulassa. Hoito sopii 35+-vuotiaille kiinteyttämään veltostunutta ihoa ultraäänen avulla. Kasvojenpiirteiden kohoamisen voi havaita omin silmin välittömästi hoidon jälkeen. Muutaman kuukauden kuluttua hoitotulos on vieläkin upeampi, sillä Ultherapy kiihdyttää ihon omaa kollageenin tuotantoa.

Ultherapy-lifting:

 

Radiofrekvenssihoito

eMatrix Sublative, ihon pintaa silottava radiofrekvenssihoito

Ihon pinnan nuorekkuutta ja tasaisuutta tehokkaasti palauttava uuden sukupolven radiofrekvenssihoito juonteisiin, ryppyihin ja aknearpiin. Radiofrekvenssihoidon lämpöenergia stimuloi ihon dermiksen kollageeni- ja elastiinisäikeitä. Edistyksellinen Elos-teknologia mahdollistaa hoidon parhailla tehoilla. Kolmen kerran sarjahoitona, hoitoväli 1 kk. Toipumisaika n. 1 vko, jolloin iholla voi esiintyä voimakasta punoitusta ja turvotusta. Hoidon lopputuloksena näkyvästi kiinteämpi ja sileämpi iho. Pintapuudute hoitoalueen mukaan.

OxyGeneo+™ Tripollar RF – ihon happikuorinta ja kiinteyttävä radiofrekvenssihoito

Todella kiinteyttävä ja ihon kollageenia stimuloiva hoitokokonaisuus saadaan yhdistämällä OxyGeneo+ Happikuorintaan samassa laitteessa oleva Tripollar-radiofrekvenssihoito. Kiinteyttävän NeoRevive- tai kirkastavan NeoBright-kuorinnan jälkeen ihoa hoidetaan syvemmältä lämmittävillä radiofrekvenssiaalloilla. Hoito stimuloi tehokkaasti ihon kollageenisynteesiä. Tuloksia on havaittavissa jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen ihon heleytenä ja kiinteytenä. Sarjahoito vilkastuttaa ihon aineenvaihduntaa, jonka seurauksena ihon kirkastuu ja kiinteytyy lisää. Tehokkain tulos saavutetaan 3–6 kerran sarjalla. Hoito ei satu, mutta iholla voi tuntua kuumotusta ja punoitusta hoidon aikana ja sen jälkeen.

 

OxyGeneo+™ – ihon kuntoa parantava happikuorinta

Tämän laitehoidon teknologia perustuu ihon happiaineenvaihdunnan aktivoimiseen. Laitteeseen asennetaan Capsugen™-hoitokapseli, joka vie ihon pintaan pieniä hiilidioksidikuplia. Vastareaktiona ihossa oleva happi aktivoituu ja vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Ihoon imeytetään aktiiviaineita: hyaluronihappoa, peptidejä ja antioksidantteja. Kuorinta poistaa ihon pinnasta kuollutta ihosolukkoa, iho saa kaipaamaansa kosteutta, ihon pintarypyt tulevat sileämmiksi ja iho kiinteytyy. Asiantuntija valitsee hoitolinjan ihon tarpeiden mukaan. NeoRevive on ihoa ravitseva hoito ikämuutoksiin. NeoBright ihoa kirkastava ja pigmenttimuutoksia häivyttävä hoito. Hoito on hellävarainen iholle, mutta hoidon aikana saattaa tuntua pientä pistelyä. Ihosta tulee näkyvästi heleämpi ja kirkkaampi.

Vartalonmuotoilu

Vartalokonsultaatio

Kirurgisten hoitomuotojen vaihtoehtona on olemassa laaja palveluvalikoima erilaisten vartalon ongelmakohtien hoitoon. Vartalokonsultaatiossa vartalolaitehoitojen asiantuntija kartoittaa hoitotarpeen ja tekee suosituksen yksilöllisestä hoitosuunnitelmasta. Suunnitelmaan voi sisältyä mm. vartalolaitehoitoja, kuten UltraShape V3 tai VelaShape III, kosmetologisia vartalohoitoja, ravitsemusterapeutin tai plastiikkakirurgin vastaanotto. Kaikkiin jatkohoitoihin ja vastaanotoille varataan ajat erikseen. Vartalokonsultaation yhteydessä voidaan tehdä DXA-kehonkoostumusmittaus. Se toimii myös hoidon tulosten seurannan perustana.

vela

Laitehoito optimaaliseen vartalon muotoiluun ja selluliitin hoitoon – VelaShape III

Kiinteyttävä vartalonhoito-ohjelma tehokkaalla VelaShape III -laitteella, joka poistaa selluliittia alipaineen, mekaanisen hieronnan, radiofrekvenssin ja infrapunavaloenergian avulla. Infrapunavalo ja radiofrekvenssiaallot lämmittävät kudosta optimaalisen ajan ja kiihdyttävät rasva- aineenvaihduntaa. Alipaineella ja mekaanisella hieronnalla kudos tasoittuu, verenkierto elpyy, ihon väri paranee, nestekertymät poistuvat ja iho kiinteytyy. Kaikki nämä vaikutukset yhdessä auttavat sitkeimmänkin selluliitin hoidossa vielä tehokkaammin ja monipuolisemmin kuin laitteen aiemmat versiot. Hoidossa ei ole toipumisaikaa ja se soveltuu erinomaisesti myös raskauden jälkeiseen kiinteytykseen sekä kirurgisten toimenpiteiden, kuten rasvaimun jälkihoidoksi. Paras hoitotulos saavutetaan kolmen kerran sarjahoitona, jonka jälkeen tulokset voidaan todeta myös hoitoalueen ympärysmitan pienentymisenä. Hoitojen väli on kaksi viikkoa.

Ennen ensimmäistä käyntiä suosittelemme plastiikkakirurgin konsultaatiota hoidon sopivuuden varmistamiseksi.

UltraShape V3 laitehoito paikallisiin rasvakertymiin

UltraShape on tehokas ja turvallinen hoitomuoto vartalon muotoiluun. UltraShape V3 on tehostettu rasvasoluja hajottava ja kiinteyttävä hoito. RFVac-hoitopää pehmentää rasvakudosta ja aktivoi aineenvaihduntaa ja ultraääni hajottaa vartalon rasvakertymiä, ilman kirurgisia toimenpiteitä. UltraShape soveltuu paikallisten ongelmakohtien, kuten vatsan ja lanteiden rasvakertymien hoitoon. Hajotetut rasvasolut poistuvat luonnollisen aineenvaihdunnan mukana elimistöstä, jolloin rasvasolujen määrä vähenee pysyvästi. UltraShape-laitehoidon tekee laitehoitojen asiantuntija. Ennen ensimmäistä käyntiä suosittelemme vartalokonsultaatiota hoidon sopivuuden varmistamiseksi. UltraShape-hoito on tehokkainta sarjahoitona, suositus 3 hoitoa 2 viikon välein.

 

Laserhoidot

Laserit ja valolaitteet

Laser-, Voimavalo- ja Infrapunahoito

Suomessa laserhoidon historia plastiikkakirurgiassa alkaa 1980-luvulla. (Argon laser, Hiilidioksidilaser, Erbiumlaser ja Diodilaser). Argonlaseria käytettiin verisuonimuutosten hyydyttämiseen. Se jäi pois käytöstä lasereiden kehityksen myötä. Ihon kuorintaan käytetyn Erbiumlaserin hoitotulokset olivat niin vähäisiä, että siitä luovuttiin. Laserit ovat sen jälkeen tulleet jokapäiväiseksi välineiksi ulkonäön hoidossa. Diodilaseria käytetään edelleen suonikohjukirurgiassa.

Tällä hetkellä tavallisimmat käytetyt laserit ovat

Paitsi leikkausveitsenä, laseria käytetään

LASERKONSULTAATIO

Ennen laitehoidon aloittamista on tärkeää varmistaa hoidon yksilöllinen sopivuus vastaanotolla. Saatavissa on erilaisia, lyhyiden sarjojen laserhoitoja ja radiofrekvenssihoitoja. Toipumisaika hoidosta on lyhyt. Laitehoidoilla voidaan mm. poistaa häiritsevät ihokarvat, häivyttää aknearpia, tasoittaa ihoa, häivyttää iholta pigmenttimuutoksia ja ikääntymisen merkkejä, kuten juonteita ja ryppyjä. Vartalon ja raajojen alueella voidaan vaikuttaa ihonalaisen rasvakerroksen paksuuteen ja ihon kiinteyteen.

 

Ihon värimuutosten hoito

Ihon värimuutoksia ovat:

laserhoito

Pigmenttimuutokset

Pigmenttimuutoksia voidaan hoitaa lääkkeillä, värilaserilla tai ihon kuorinta- tai ihonsiirtotoimenpiteillä. Laserhoidossa ihon pigmenttimuutokset alkavat tummua välittömästi hoidon jälkeen ja iho saattaa lievästi punoittaa. Hoidetulla alueella voi olla hiukan turvotusta. Nämä oireet kestävät yleensä muutamasta tunnista yhteen vuorokauteen. Punoitusta voi halutessaan peittää meikillä. Tummentuneet kohdat hilseilevät ja häviävät muutaman viikon kuluttua toimenpiteestä. On tärkeää suojata iho auringolta hyvin paranemisprosessin aikana ja sen jälkeen, uusien pigmenttimuutosten välttämiseksi.

Maksaläiskä eli melasma

Maksaläiskät ovat symmetrisiä tummia läiskiä kasvoissa, erityisesti poskilla. Tärkeimmät riskitekijät ovat auringonvalolle altistuminen ja naishormonit. Usein maksaläiskät ilmaantuvat raskauden aikana tai e-pillereiden aloittamisen jälkeen. Ihon melanosyytit tuottavat liikaa pigmenttiä aiheuttaen värimuutoksen. Maksaläiskiä voidaan hoitaa, mutta hoidon onnistumisen edellytyksenä on tarkka aurinkosuojaus aina aikaisin keväästä alkaen. Hoitona käytetään pigmenttiä vaalentavia voiteita, pigmentin tuottoa vähentäviä voiteita, ihon laserhoitoa ja kevyttä kemiallista kuorintaa. Parhaimman hoitotuloksen saavuttamiseksi eri hoitoja voi yhdistää. Syvää kemiallista kuorintaa tai laserkuorintaa ei suositella ensisijaisena hoitona, koska hoitotulos saattaa olla riittämätön.

Ihon verisuonimuutosten aiheuttamat värihaitat

Ihon verisuonimuutoksen aiheuttamaa värihaittaa voidaan hoitaa hajottamalla tai tukkimalla haittaavat kapillaarisuonet eri menetelmillä. Hoitoon voidaan käyttää erilaisia laser- ja voimavalolaitteita (ipl) tai ruiskuttaa suonen sisään tuhoavaa (sklerosoivaa) ainetta. Kun laserilla hoidetaan verisuonimuutoksia, iho saattaa olla hoidon jälkeen lievästi punoittava tai mustelmainen. Laajojen luutasuonien hoidon jälkeen voi iho olla pigmentoitunut hoidetulta alueelta muutaman viikon tai kuukauden ajan. Jos hoidetut suonet sijaitsevat säärissä, voi jälkihoitona käyttää tukisukkia jonkin aikaa. Hoitotulokset näkyvät yleensä 2−6 viikon kuluessa hoidosta. Lopullinen tulos näkyy kuitenkin vasta kuukausien kuluttua.

Couperosa, hiussuonilaajentumat - Ihon värimuutosten ja häiritsevien verisuonten hoito laserilla

Ihon värimuutosten ja häiritsevien verisuonten hoidoissa käytetään Cutera-lasermenetelmiä. Menetelmä on joko Genesis, AcuTip 500™, LimeLight Facial™ tai CoolGlide Exel Nd Yag riippuen hoidettavasta ihomuutoksesta. Menetelmä valitaan hoidettavan ihoalueen mukaan. Cutera-lasermenetelmät soveltuvat erinomaisesti yksittäisten pigmenttimuutosten ja kasvojen verisuonimuutosten hoitoon sekä auringon tai ikääntymisen myötä syntyneisiin kasvojen, rinnan ja käsien pigmenttimuutoksiin sekä hiussuonten hoitoon. Tummalle, vaalealle tai ruskettuneelle iholle voidaan saada erinomaisia hoitotuloksia hyvin vähäisin jälkiongelmin.

Laserhoidosta toipuu nopeasti

Ihon verisuonimuutosten laserhoidon jälkeen iho saattaa lievästi punoittaa tai olla mustelmainen. Jos hoidetut suonet sijaitsevat säärissä, voi jälkihoitona käyttää tukisukkia lääkärin suosituksen mukaan. Hoidon jälkeen voi elää normaalia arkea, mutta reipasta liikuntaa tulee välttää 24 h hoidosta ja hoidettu alue tulee suojata auringolta. Lopullinen hoitotulos näkyy vasta kuukausien päästä, mutta viitteitä tuloksesta jo 2−6 viikon kuluttua hoidosta.

Miten hoitotulos syntyy?

Värimuutosten hoitotulos syntyy pigmenttihiukkasten hajottamisen seurauksena. Kudoksen omat solut vievät hajonneen pigmentin pois. Lähes kaikkialta vartalon iholta voidaan turvallisesti poistaa auringon tai ikääntymisen aiheuttamat maksaläiskät ja pisamat. Yleisimmin hoidettuja alueita ovat kasvot, rinta, olkapäät ja käsivarret, koska ne altistuvat eniten auringolle. Verisuonimuutoksia hoidettaessa laser tuottaa voimavalon välähdyksen, joka saa suonessa olevan veren hyytymään ja sitä kautta verisuonen häviämään näkyvistä. Hoito ohjaa verenkierron syvemmällä oleviin suoniin. Hoitoon soveltuvat kasvojen pienet hiussuonilaajentumat. Myös missä tahansa vartalossa olevat mansikkaluomet voidaan häivyttää, usein vain yhdellä hoitokerralla. Pienet kasvojen hiussuonet tai telangiectasiat voidaan hoitaa nopeasti, ilman mustelmia. Jalkojen sinertäviä luutasuonia voidaan myös hoitaa erinomaisin tuloksin. Menetelmä ei sovellu suonikohjujen hoitoon. Arvion laserhoidon sopivuudesta ja menetelmän valinnan, sekä hoitosuunnitelman tekee Hoitava lääkäri tai sairaanhoitaja.

Laserhoidosta toipuu nopeasti

Ihon pigmenttimuutokset alkavat tummua välittömästi hoidon jälkeen ja iho saattaa lievästi punoittaa. Hoidetulla alueella voi olla hiukan turvotusta. Nämä oireet kestävät yleensä muutamasta tunnista yhteen vuorokauteen. Punotusta voi halutessaan peittää meikillä. Tummentuneet kohdat hilseilevät ja häviävät muutaman viikon kuluttua toimenpiteestä. On tärkeää suojata iho auringolta hyvin paranemisprosessin aikana ja sen jälkeen, uusien pigmenttimuutosten välttämiseksi. Kun laserilla hoidetaan verisuonimuutoksia, iho saattaa olla hoidon jälkeen lievästi punoittava tai mustelmainen. Laajojen luutasuonien hoidon jälkeen voi iho olla pigmentoitunut hoidetulta alueelta muutaman viikon tai kuukauden ajan. Jos hoidetut suonet sijaitsevat säärissä, voi jälkihoitona käyttää tukisukkia jonkin aikaa. Hoitotulokset näkyvät yleensä 2−6 viikon kuluessa hoidosta. Lopullinen tulos näkyy kuitenkin vasta kuukausien kuluttua. Myös suonien laserhoidon jälkeen voi elää normaalia arkea. Reipasta liikuntaa tulee kuitenkin välttää 24 h hoidosta. Hoidettu alue tulee suojata auringolta korkean suojakertoimen voiteella.

 

Raajojen ihon telangiektasioiden hoito

Telangiektasiat ovat kiusallisen näkyviä pieniä, tähtimäisiä tai säteittäisiä verisuonikuvioita, joita esiintyy erityisesti naisilla reisien ja säärien alueella. Joskus ne saattavat olla hyvinkin kivuliaita, toisinaan vain esteettinen ongelma.

verisuonten hoito

Häiritsevien verisuonten hoito laserilla

Cutera CoolGlide Exel Nd Yag yhdistää sopivan aallonpituuden ja tehon ja näin pystyy parhaaseen mahdolliseen hiussuonten laserhoitoon. Tämän teknologian avulla voidaan hoitaa erilaisia suonia nopeasti, turvallisesti ja tehokkaasti. Laserhoito sopii tummalle, vaalealle ja ruskettuneellekin iholle.

Ihon värimuutosten ja haittaavien verisuonien hoito:

Laserhoito pigmenttimuutosten häivyttämiseen. 1−4 hoitokertaa, lyhyt toipumisaika. Laser vaalentaa tai poistaa kokonaan ihon värimuutokset, kuten pisamat ja maksaläiskät. Hoitometodi valitaan hoidettavan ihon mukaan. Hoidon suunnittelu alkaa konsultaatiokäynnillä. Laserhoito ihon verisuonimuutosten häivyttämiseen. Hoito kasvojen verisuonimuutoksiin ja couperosaiholle sekä jalkojen laajentuneille pintaverisuonille. Hoitometodi valitaan hoidettavan ihon mukaan. Hoidon suunnittelu alkaa konsultaatiokäynnillä.

LimeLight voimavalo, ohjelmoitava aallonpituus (520 to 1100 nm)

Tämä laite on ohjelmoitavalla aallonpituudella varustettu voimavalolaite ihon ikämuutosten korjaamiseen. Sen valon aallonpituutta, välähdyksen pituutta ja ihon pinnan lämpötilaa voidaan vaihdella hoidettavan kohteen mukaan. Valon allonpituus valitaan 500-600 nm tai 800-1000 nm riippuen halutaanko hoitaa punaista vai mustaa väriä vai molempia. Vällähdysajan pituutta säätämällä voidaan vaikuttaa, kuinka syvälle ja kuinka suuriin verisuoniin laite tehoaa. Jäähdytystä säätämällä voidaan muuttaa vaikutusta ihon pigmenttimuutoksiin. Niinpä samalla laitteella voidaan hoitaa monenlaisia ihon ikämuutoksia: kapillaarilaajentumia, yleistä ihon punaisuutta, rosakeaa, epävärisyyttä, ruskeita ja punaisia läiskiä samoin kuin auringon aiheuttamia pikmenttiläiskiä ja ihon pinkeyttä kaikissa ihotyypeissä.

Cutera CoolGlide Exel Nd Yag-laser

CoolGlide Exel Nd Yag-laserin valon aallonpituus 1064 nm antaa mahdollisuuden hoitaa eri paksuisia haittaavia verisuonimuutoksia eri syvyyksissä iholla ja sen alla kaikissa ihotyypeissä. Toisin kuin infrapunahoidossa CoolGlide Exel laserilla voidaan hoitaa myös syvällä olevia verisuonia ilman ihon pinnan kuumentumista. Ihon pinnan kuumentumisen estää laitteen tehokas kuparinen jäähdytetty kosketuspinta, jonka jäähdytysteho on kymmenkertainen safiiripintaan verrattuna. Lisäksi laservalon teho on riittävä ulottumaan syvälläkin oleviin suoniin valittavissa olevilla kolmesta kymmeneen millimetrin lasersäteen läpimitalla.

AcuTip 500 voimavalo (aallonpituus 500 - 635 nm)

AcuTip 500 on voimavalolaite, jonka aallonpituus on suodatettu 500 – 635 nm välille. Kuten saman allonpituuden laservalo, tämä valo hakeutuu voimakkaimmin veripunaan ja melaniinipigmenttiin. 6,25 mm säteen läpimitan takia laite sopii hyvin tarkkaan työhön, pienten ihon värihäiriöiden hoitoon kasvoissa ja käsissä. Safiirikosketuspinta on jäähdytetty ja siksi pinnallisetkin värimuutokset on hoidettavissa ilman ihon pinnan kuumentumista. Syvemmällä oleviin ja suurempiin verisuoniin teho ei ole niin hyvä.

 

Karvojen poisto laserilla

Karvojen ajaminen, vahaaminen ja voiteilla poistaminen ovat väliaikaisia tapoja poistaa karvoja ja siksi säännöllisesti toistettavia. Laser mahdollistaa pysyvän karvojen vähentämisen kestävin tuloksin. Häiritsevän karvoituksen poistoissa käytetään Siluetissa turvallista ja tehokasta Cutera -lasermenetelmää, joka sopii kaikille ihotyypeille ja kaiken sävyisten ihokarvojen poistoon. Eri puolella kehoamme kasvaa sekä määrällisesti, että laadullisesti erilaisia karvoja, mutta kaikki ihokarvat kasvavat kasvusyklissä. Jokaista kasvukautta seuraa lepokausi. Koska laserhoidon lämpöenergia tehoaa vain kasvuvaiheessa oleviin karvoihin, pysyvän tuloksen saavuttamiseksi tarvitaan sarjahoitoa. Karvan kasvu on yksilöllistä, mutta ammattimaisesti tehty lasersarjahoito vähentää karvojen uudelleen kasvun. Kun karvankasvu on saatu loppumaan karvatupesta, tulos on pysyvä. Joillakin toimenpide voi vaatia ylläpitokäyntejä.

Yleisimmät hoitoalueet

Yleisimmät hoitoalueet ovat bikinirajat, sääret, kainalot, kasvot, reidet, käsivarret, kämmenselät ja selkä. Erityisesti herkät ihoalueet kuten bikinirajat hoituvat laserilla hellävaraisemmin kuin vahatessa.

Laserhoito ja sen vaiheet

Esivalmistelut

Hoito

Jälkihoito

Sivuvaikutukset

Cutera Laser karvanpoistoon

Laserhoidot karvanpoistoon, 5 kerran sarjahoitona kasvuvaiheessa oleviin karvoihin. Laserin aallonpituus kohdistaa energian parhaiten vaaleassa ihossa olevaan tummaan karvatuppeen, joten hoito on tehokkainta tummaan karvoitukseen.

Hormonaaliset tekijät vaikuttavat miesten karvan kasvuun ja laatuun naisia voimakkaammin. Miesten karvanpoistosarja laserilla alkaa aina lääkärin konsultaatiolla, jossa määritellään hoidon sopivuus ja mahdollisten hoitokertojen määrä. Hoidossa hoidettava alue puhdistetaan, rajataan halutulle alueelle ja kuvataan hoidon seurannan mahdollistamiseksi. Ensimmäisillä kerroilla on syytä tulla hoitoon pienen karvankasvun kanssa, jolloin hoitovaste voidaan arvioida paremmin. Hoito alkaa aina konsultaatiolla.

CoolGlide Nd Yag-laser Karvojen poisto

CoolGlide Nd Yag-laserin valon aallonpituus 1064 nm antaa mahdollisuuden hoitaa karvojen poistoa kaikissa ihotyypeissä. Toisin kuin infrapunahoidossa CoolGlide laserin tehoon ei haittaa vaikka potilas olisi päivettynyt. Laserin teho ulottuu riittävän syvälle ihoon saavuttaen karva-aiheen. Ihon pinnan kuumentumisen estää laitteen tehokas kuparinen jäähdytetty kosketuspinta, jonka jäähdytysteho on kymmenkertainen safiiripintaan verrattuna. Paras hoitotulos saavutetaan tummassa karvassa.

Prowave 770 Karvojenpoisto

Prowave 770 in infrapunavalolaite, jonka valon aallonpituutta voidaan elektronisesti muuttaa 755 – 1064 nm:n rajoissa. Sen käyttö on kuin käyttäisi useita erilaisia lasereita samaan aikaan. Säätämällä aallonpituutta, välähdyksen pituutta ja ihon pinnan kylmyysastetta voidaan valita sopiva hoito eri ihotyyppien ja karvojen laadun mukaisesti. Laitteen safiirisen kosketuspinnan lämpötilan säätö tapahtuu automaattisesti. Laitteen suuri nopeus tekee siitä lyömättömän suurien karvoitusalueiden hoidossa. Ajatteleva tietokoneohjelma varmistaa hoidon tasalaatuisuuden ja turvallisuuden.

Alkuun

 

Aknearpien hoito ihon hionnalla tai kuorinnalla

Aknen aiheuttama ihon epätasaisuuden hoitoon on useita menetelmiä. Ihon hionnalla, kemiallisella kuorinnalla, laserkuorinnalla tai ja ns. fraktionaalisella laserilla, "syvähajontalaserilla" voidaan helposti hoitaa aknen aiheuttamia ihomuutoksia. Menetelmillä voidaan myös tasoittaa pieniä ryppyjä, uurteita ja ihon värimuutoksia. Hionnan tai kuorinnan jälkeen uusi iho syntyy kireämpänä ja sileänä. Ihon hionta eroaa laserhionnasta siten, että hionta-alueen väriraja hiomattomaan ei tule niin selvänä näkyviin kuin hiilidioksidilaserhionnassa, joten voidaan hioa pieniä alueita jotka ulottuvat kasvojen esteettisten rajojen yli. Uudempi kuorintalaser Pearl kuorii riittävän syvältä ja sen lämpövaikutus kutistaa syvempiä osia aiheuttamatta kuitenkaan pitkää punoitus vaihetta tai värieroa kuten hiilidioksidilaser. Kemiallinen kuorinta voi olla kevyempi vaihtoehto, koska eri kuorinta-ainella voidaan hallita hoidon syvyys sopivaksi ja matalampaa kuorintaa vaativissa tapauksissa vähentää toipumisaikaa.

Kenelle suositellaan?

Yleisin ihon hionta- ja kuorintakohde on finnitaudin eli aknen epätasaiseksi muuttama iho. Ihon hionnalla/kuorinnalla voidaan aknearpien lisäksi tasoittaa pieniä ryppyjä, ihon uurteita sekä ihon värimuutoksia. Sen teho on kaksivaikutteinen: se tasoittaa aaltojen harjoja, jonka jälkeen uusi iho syntyy kireämpänä ja sileämpänä. Samalla voidaan käyttää syvähiontalaseria, jonka kudosta aktivoiva vaikutus ulottuu lähelle ihon pintaa.

Sairausloma

Tänä päivänä hoito voidaan valita sen mukaan kuinka monta päivää potilas voi olla sairauslomalla. Sairauslomaa tarvitaan 1–3 viikkoa työn laadusta riippuen. Ihoalue punoittaa vielä senkin jälkeen, mutta punoitus on peitettävissä värivoiteilla.

 

Laserkuorinta

Ihon laserkuorinta, akne, rypyt

Vanhenemisen ja auringon aiheuttamat rypyt, uurteet ja kohoumat ja aknen jättämät arvet voidaan tasoitta ihon laserkuorinnalla. Huippuluokan laitteilla ja varmalla ammattitaidolla operaatio on yksinkertainen ja helppo tapa tasoittaa ihoa. Hoidon tulos ei perustu pelkästään hiontavaikutukseen, vaan käsittelyn jälkeen syntyvän uuden ihon kiristymiseen. Laser vaikuttaa kollageenisäikeisiin aikaansaaden niiden kutistumista ja ryppyjen sekä poimujen oikenemista. Koska eri kuorinta- ja hiontamenetelmät vaikuttavat eri tavoin, valitaan menetelmä hoidettavan ihomuutoksen, ihon kunnon ja värin perusteella. Laserkuorintaa käytetään akneihon epätasaisuuksien, ihon värimuutosten sekä ihon ryppyisyyden hoitoon. Se antaa elävyyttä ja heleyttä iholle poistaessaan karheutta, pikku ryppyjä ja pigmenttihäiriöitä. Koska kuorinnan syvyys on tarkasti määrättävissä, menetelmää voidaan käyttää myös kasvojen kohotusleikkauksen yhteydessä sekä kasvojen, nenän ja silmäluomien hoitoon. Laserhoidolla on kuitenkin myös rajoituksensa. Se ei sovi kaikille ja on monia hoitomenetelmiä, joilla päästään yhtä hyvään tai parempaan tulokseen. Hoitopäätös kannattaa tehdä tiedon pohjalla yhteistyössä plastiikkakirurgin tai ihotautilääkärin kanssa.

Cutera on uusinta lasertekniikkaa oleva, joka tarjoaa monipuolisia hoitokeinoja myös aknen aiheuttamaan ihon epätasaisuuteen ja ryppyjen hoitoon. Laserin silottava vaikutus perustuu mm. ihon kollageenin stimulointiin. Cutera-laserhoidot ovat usein lyhyitä sarjahoitoja, joista toipuu nopeasti.

Ihon kuorinta laserilla: Hiilidioksidilaser, Sharplan 150xJ laser

Sharplan 150 XJ on Hiilidioksidilaser, jota käytetään ihon kuorintaan. Sillä saadaan poistetuksi ihon pinnasta ohut tasainen kerros. Laitteessa on käytettävissä tietokoneohjatusti kaksi erilaista kuorintamenetelmää. Toisessa lasersäde pyyhkii suurella nopeudella ihon pinnan määritetyltä alueelta, kun säde laukaistaan. Kuorinnan voi tehdä useita kertoja peräkkäin, kunnes sopiva syvyys on saavutettu. Toisessa kuorintamenetelmässä tietokoneohjattu säde ampuu lyhyitä pistemäisiä välähdyksiä määritetylle alueelle. Tässä kuorinta on matalampi ja jälkipunoitus lyhytaikaisempi. Molemmilla menetelmillä ihon pinnan solujen poiskuorinnan lisäksi laserilla on myös lämpövaikutusta, joka kutistaa alla olevia kimmo- ja kollageenisäikeitä. Tätä laseria käytetään myös leikkauksissa veitsen sijasta (esim silmäluomileikkauksissa tai helposti vuotavissa kasvaimissa).

Hiilidioksidilaserkuorinnan jälkeen kasvot ovat teipattuna 2±4 päivää. Vahva ihon punoitus voi jatkua vielä 1–3 viikkoa rupien lähdön jälkeen. Pientä punoitusta esiintyy noin kaksi kuukautta. Iholla voi olla kutinaa. Meikkiä voi käyttää heti, kun ruvet ovat irronneet. Tällä laserilla leikkaava säde on pieni ja leikkauspinnan palovamma on hyvin ohut, mutta sen käyttö ihon kuorinnassa on vähentynyt muihin lasereihin verraten pidemmän toipumisen takia. Tätä laseria käytetään leikkaavana kapean säteensä takia.

Cutera YSGG Yag fractional-laser, Pearl fractional laser, syvähajonta-laser

Cutera Pearl ja Pearl fractional-laser ovat (Erbium:Ytrium Scandium Gallium Garnets) kiteisen väliaineen tuottamalla 2790 nm aallonpituudella toimiva ihon kuorinta ja syvähajonta (fractional) laser. Sen valon aallonpituus imeytyy vahvasti veteen ja vettä sisältävään kudokseen kuten ihoon. Tietokoneohjattu laite lähettää joko 6 mm:n läpimittaista sädettä tai tuottaa erityisen pyyhkäisykuvion hoidon helpottamiseksi. Kuvion kokoa ja muotoa sekä hoitopisteiden tiheyttä voidaan säätää. Ihon kuorinta tapahtuu pinnallisemmin kuin Hiilidioksidilaserilla, mutta lämpövaikutus kudokseen on riittävä. Nykyisin, kun käytössämme on erilaisia lasereita, voidaan hoito valita potilaan edellyttämän toipumisajan mukaan. Uusimmalla YSGG Yag- laserilla kuorintasyvyys on riittävä, syvempi kuin erbium laserilla ja parempi verisuonten hallinta, mutta hiilidioksidilaseriin verrattuna toipumisaika on lyhyempi, vain muutamia päiviä, vaikka kuorinnan syvyys ja lämpövaikutus on vastaava. Pearl-kuorinnan jälkeen hoitoaluetta huuhdellaan ja hoidetaan voitein. Tarkat hoitoohjeet annetaan hoidon yhteydessä. Riippuen halutusta hoidon syvyydestä, paraneminen siistiksi kestää 2- 10 vrk Uusi Pearl fractional, syvähajontalaser, on tarkoitettu ihon valovaurioiden ja syvien ihon epätasaisuuksien hoitoon. Laitteen teho perustuu YSGG laserin voimaan tehdä riittävän syvälle ulottuvat pylväsmäiset kudoksen kuorintapisteet, jotka aktivoivat ihon syvempiä osia parantuessaan. Näin saadaan parempi hoitotulos, kuin esimerkiksi hiilidioksidilaseriin perustuvalla fraktionaalisella hoidolla, lyhemmällä toipumisajalla. Turvallinen ja toimiva fraktionaalinen, syvähajontalaser hoito saavutetaan sopivalla kuorintasyvyydellä ja syvällä lämpövaikutuksella. Siihen vaikuttaa paljon käytetyn laservalon aallonpituus. Tämä 2790 nm YSGG laserin aallonpituus on kehitetty juuri tämän vaikutuksen saamiseksi.

Kun halutaan parempi hoitotulos, kuin matalalla ihon pinnan kuorinnalla voidaan Pearl Fractional laserilla saada vaikutus 300 mikronin syvyydestä yli 800 mikrioniin riippuen käytetystä energiamäärästä. Kun pylväsmäisten kuorintapisteiden välinen kudos jää vaurioitumatta, saadaan paranemisaika lyhyeksi.