Botuliini-hoidot: rypyt ja juonteet, migreenin hoito, liikahikoilun hoito, yöpureskelun hoito

Miten botuliini vaikuttaa?

Botuliini vaikuttaa hermon ja lihaksen liitoskohdissa sekä autonomisten hermojen päätteissä aiheuttaen niiden toiminnan heikkenemistä estäen ns. asetylikoliinin vapautumisen hermopäätteissä. Ongelmakohdassa lihaksen toiminnan heikkeneminen tuottaa toivotun tuloksen. Botuliinin vaikutus on ohimenevää. Lihakseen injektoitu botuliini heikentää lihaksien liikatoimintaa. Ainetta annostellaan äärimäisen pieninä pitoisuuksina ryppyjä aiheuttaviin lihaksiin. Tuloksena saadaan kasvojen rypyt ja uurteet korjattua. Hoidolla voidaan kohottaa mm. kulmakarvat ja otsaa tai nostaa suupielen alaspäin suuntautuvaa asentoa ja korjata tästä aiheutuvaa suupielen uurretta. Asiantuntijan tekemä botuliinihoito on nopea ja vaivaton. Ainetta annostellaan erittäin ohuella neulalla kyseisiin ikämuutoksia ja uurteita aiheuttaviin lihaksiin.

Botuliini

Botuliinilla on pitkä historia

Botuliinia on käytetty kymmeniä vuosia monien erilaisten sairauksien hoidossa. Vuonna 1978 lääkäri Alan B. Scott Yhdysvalloista alkoi käyttää botuliinitoksiini tyyppi-A:ta silmälihasten kouristustilassa ja karsastuksessa. Botuliinihoidon ansiosta potilaat saatiin hoidettua ilman leikkausta. Botuliinin käyttö esteettisessä lääketieteessä alkoi 90-luvun alussa, kun Kanadalaiset silmätautien professorit Jean Carruther ja Alastair Carruther havaitsivat silmäsairauksien hoidon yhteydessä silottavan vaikutuksen ”silmänympärysihon ryppyihin” ja otsaryppyihin. He julkaisivat havaintonsa tieteellisessä lehdessä ”Journal of Dermatology and Surgical Oncology” vuonna 1990. Tämän jälkeen botuliinia alettiin käyttää kasvojen ikämuutoksien hoidossa.

Botuliini on muuttanut useiden neurologisten sairauksien, kuten pään kiertymän, spastisuuden ja kramppien, raajojen jäykkyyden ja pakkoliikkeiden hoidon. Hoidolla voidaan näissä tapauksissa välttää leikkaustoimenpide, joissa riskit potilaalle ovat moninkertaiset. Liikahikoilussa botuliinihoito on mullistanut täydellisesti muut perinteiset hoidot kuten erilaiset leikkaushoidot. Muita botuliinihoidon aiheita ovat migreeni, jännityspäänsärky, useat purentahäiriöt, yöllinen hampaiden narskuttelu, mahaportin sulkijalihasten kramppitilat, peräaukon haavaumat ja virtsarakon toimintahäiriöt. Lääkettä on käytetty maailmalla yli sadan erilaisen sairauden hoidossa.

Kenelle botuliinihoidot sopivat?

Botuliinihoidot sopivat niille, jotka toivovat kasvojen alueen ehostusta tai ikämuutoksien hoitoa nopeasti ja vaivattomasti, jälkiä jättämättä. Hoidolla voidaan kohottaa kulmakarvoja ja otsaa, nostaa alaspäin suuntautuvaa suupieltä, silottaa ryppyjä ja ennalta ehkäistä ihouurteiden syntyä. Botuliini hoidot sopivat kaikille aikuisille. Useissa tapauksissa se voi korvata tai siirtää kasvojen nuorentamiseen tähtäävän leikkauksen. Hoito ei sovellu niille potilaille, joilla iän tuoma ihoylimäärä on kasvanut merkittäväksi ja ihon kimmoisuus on kadonnut. Näille potilaille suositellaan leikkaushoitoa. Botuliinia käytetäänkin usein kasvoja kohottavien leikkausten täydentävänä tai tulosta vahvistavan hoitona.

Botuliinia käytetään seuraavissa hoidoissa:

 • esteettinen kirurgia
 • otsaryppyjen hoito
 • kulmakarvojen nosto
 • sibeliusryppyjen hoito
 • laskeutuneitten suupielten nosto
 • naururyppyjen hoito
 • kasvojen ryppyjen ennaltaehkäisy
 • suupielen uurteen hoito
 • suun alueen poikittaisten ryppyjen hoito
 • kaulan kohotus
 • liikahikoilun hoito (kainalot, kämmenet, jalat)
 • migreenin hoito
 • lihasjännityspäänsäryn hoito
 • Botuliinihoito ilmejuonteille

  Kasvojen ilmelihaksia silottava injektiohoito on tehokas käsittely pääasiassa yläkasvojen alueen hoitoon. Hoito silottaa otsan vaaka juonteita, silmäkulman naururyppyjä sekä pieniä ryppyjä kulmakarvojen välissä, jotka saavat helposti aikaan ärtyneen ilmeen. Sopii myös laskeutuneen suupielen epätasapainon korjaamiseen. Lopputuloksena levännyt ilme, sileän nuorekkaat kasvot.

  Hoito lääkärin vastaanotolla

  Botuliinin injektoi aina koulutettu terveydenhoidon ammattilainen. Vastaanotolla injektoidaan pieniä määriä botuliinia ryppyalueelle tai liikahikoilualueelle. Pistoista ei jää näkyviä jälkiä ja sairasloman tarvetta ei ole. Hoidetut ryppyalueet silottuvat noin kuuden kuukauden ajaksi. Vaikutus alkaa noin 3−7 vuorokauden kuluttua annetusta hoidosta ja hoidon lopullinen teho saavutetaan noin kahden kolmen viikon kuluttua.

  Jos hoito toistetaan vaikutuksen lakattua n. 6 kk kuluttua edellisestä hoitokerrasta, ryppyjä aiheuttavat lihakset heikentyvät ja pienenevät. Iholle jo aiemmin syntyneet syvät uurteet ja rypyt tasaantuvat. Silottava vaikutus saattaa olla tällöin myös pitempikestoinen. Hoito botuliinilla on nopeaa ja vaivatonta ja tulokset ovat erinomaisia.

  Vasta-aiheet ja sivuvaikutukset

  Botuliinitoxiini-hoitoa ei anneta raskaana oleville, imettäville äideille, eikä lihassairautta poteville henkilöille. Jotkut lääkkeet, kuten tietyt särkylääkkeet ja antibiootit voivat lyhentää botuliinin vaikutusaikaa. Neulanpistoista ei jää näkyviä jälkiä. Sivuvaikutuksena saattaa joskus esiintyä pistoskohdan paikallinen kipu tai harvoin pieni mustelma, joka häviää viimeistään viikon kuluttua toimenpiteestä. Aine ei varastoidu elimistöön, eikä se leviä verenkiertoon. Aine häviää hermolihasliitoksesta täydellisesti muutamien kuukausien kuluttua. Botuliini ei tunnetusti aiheuta allergioita tai yliherkkyyksiä.