Aknearvet ja muut ihon epätasaisuudet

Aknearpien hoito ihon hionnalla tai kuorinnalla

Huolimatta aktivisesta akuutin vaiheen hoidosta aknesta ja acne rosaceasta jää kasvojen tai vartalon iholle usein hattaavaa arpisuutta tai ihon paksuuntumista. Syvät yksittäiset arpionkalot hoidetan yleensä kirurgisesti, samoin rhinophymamuodostumat nenästä, mutta laajoihin arpialueisiin on perinteisesti käytetty ihon ohentamista ihon hionnalla. Tämän mekaanisen hionnan lisäksi on mahdollista tehdä ihon pintakerroksin poistoa myös syövyttämällä ihon pintaa kemiallisilla aineilla tai tuhoamalla pintasolukkoa erilaisilla valo- ja sähköenergiaan perustuvilla laitteilla.

Aknen aiheuttama ihon epätasaisuuden hoitoon on useita menetelmiä. Ihon mekaanisella hionnalla, kemiallisella kuorinnalla, laserkuorinnalla tai ja ns. fraktionaalisella laserilla, "syvähajontalaserilla" voidaan helposti hoitaa aknen aiheuttamia ihomuutoksia. Menetelmillä voidaan myös tasoittaa muita ihon pieniä ryppyjä, uurteita ja ihon värimuutoksia. Hionnan tai kuorinnan jälkeen uusi ihon pintakerros uusiutuu kireämpänä ja sileänä.

Ihon mekaaninen hionta eroaa laserhionnasta siten, että hionta-alueen väriraja hiomattomaan ei tule niin selvänä näkyviin kuin laserhionnassa, joten voidaan hioa pieniä alueita jotka ulottuvat kasvojen esteettisten rajojen yli. Kasvojen iho jaetaan ihon muodon, värin ja varjojen rajaamiin esteettisiin alueisin. Vaikka käsiteltävä ihomuutos on pienellä alueella esimerkiksi poskipäässä, hionta tai kuorinta tehdään koko esteettiselle alueelle, joka käsittää ihon nenän, huuli-poskipoimun, alaleuanreunan, korvan edustan ja alaluomen ohuemman ihon rajaa myöten. Tällöin kyseinen alue pysyy tasavärisenä ja raja hiomattoman alueen kanssa jää huomaamattomaksi. Varsinkin syvässä laserkuorinnassa (hiilidioksidilaser) sillä on merkitystä. Uudempi kuorintalaser Pearl kuorii riittävän syvältä ja sen lämpövaikutus kutistaa syvempiä osia aiheuttamatta kuitenkaan pitkää punoitus vaihetta tai värieroa kuten hiilidioksidilaser. Kemiallinen kuorinta on kevyempi vaihtoehto, koska eri kuorinta-ainella voidaan hallita hoidon syvyys sopivaksi ja matalampaa kuorintaa vaativissa tapauksissa vähentää toipumisaikaa.

aknen hoito

Kenelle suositellaan?

Yleisin ihon hionta- ja kuorintakohde on finnitaudin eli aknen epätasaiseksi paksuntama iho. Kuorintaa käytetään myös nenän ihon paksunnosten (rhinophyma) hoitamiseen. Ihon hionnalla/kuorinnalla voidaan aknearpien lisäksi tasoittaa pieniä ryppyjä, ihon uurteita sekä ihon värimuutoksia. Sen teho on kaksivaikutteinen: se tasoittaa aaltojen harjoja, jonka jälkeen uusi iho syntyy kireämpänä ja sileämpänä. Samoin voidaan käyttää syvähiontalaseria, jonka kudosta aktivoiva vaikutus ulottuu ihon pintakerrosta syvemmälle.

Mekaaninen ihon hionta

Mekaaninen ihon hionta tehdään papaikallispuudutuksessa tai nukutuksessa pyörivällä teräsharjalla ihopoimujen suuntaisesti. Sen syvyyttä kontrolloidaan käsin. Mekaaninen hionta on hyvä pienien erillisten ihoepätasaisuuksien hoitoon.

Laserkuorinta

Ihon laserkuorinta, akne, rypyt

Vanhenemisen ja auringon aiheuttamat rypyt, uurteet ja kohoumat ja aknen jättämät arvet voidaan tasoitta ihon laserkuorinnalla. Huippuluokan laitteilla ja varmalla ammattitaidolla operaatio on yksinkertainen ja helppo tapa tasoittaa ihoa. Hoidon tulos ei perustu pelkästään hiontavaikutukseen, vaan käsittelyn jälkeen syntyvän uuden ihon kiristymiseen. Laser vaikuttaa kollageenisäikeisiin aikaansaaden niiden kutistumista ja ryppyjen sekä poimujen oikenemista. Koska eri kuorinta- ja hiontamenetelmät vaikuttavat eri tavoin, valitaan menetelmä hoidettavan ihomuutoksen, ihon kunnon ja värin perusteella. Laserkuorintaa käytetään akneihon epätasaisuuksien, ihon värimuutosten sekä ihon ryppyisyyden hoitoon. Se antaa elävyyttä ja heleyttä iholle poistaessaan karheutta, pikku ryppyjä ja pigmenttihäiriöitä. Koska kuorinnan syvyys on tarkasti määrättävissä, menetelmää voidaan käyttää myös kasvojen kohotusleikkauksen yhteydessä sekä kasvojen, nenän ja silmäluomien hoitoon. Laserhoidolla on kuitenkin myös rajoituksensa. Se ei sovi kaikille ja on monia hoitomenetelmiä, joilla päästään yhtä hyvään tai parempaan tulokseen. Hoitopäätös kannattaa tehdä tiedon pohjalla yhteistyössä plastiikkakirurgin tai ihotautilääkärin kanssa.

Ihon kuorinta laserilla: Hiilidioksidilaser, Sharplan 150xJ laser

Sharplan 150 XJ on Hiilidioksidilaser, jota käytetään ihon kuorintaan. Sillä saadaan poistetuksi ihon pinnasta ohut tasainen kerros. Laitteessa on käytettävissä tietokoneohjatusti kaksi erilaista kuorintamenetelmää. Toisessa lasersäde pyyhkii suurella nopeudella ihon pinnan määritetyltä alueelta, kun säde laukaistaan. Kuorinnan voi tehdä useita kertoja peräkkäin, kunnes sopiva syvyys on saavutettu. Toisessa kuorintamenetelmässä tietokoneohjattu säde ampuu lyhyitä pistemäisiä välähdyksiä määritetylle alueelle. Tässä kuorinta on matalampi ja jälkipunoitus lyhytaikaisempi. Molemmilla menetelmillä ihon pinnan solujen poiskuorinnan lisäksi laserilla on myös lämpövaikutusta, joka kutistaa alla olevia kimmo- ja kollageenisäikeitä.

Hiilidioksidilaserkuorinnan jälkeen kasvot ovat teipattuna 2±4 päivää. Vahva ihon punoitus voi jatkua vielä 1–3 viikkoa rupien lähdön jälkeen. Pientä punoitusta esiintyy noin kaksi kuukautta. Iholla voi olla kutinaa. Meikkiä voi käyttää heti, kun ruvet ovat irronneet. Tällä laserilla leikkaava säde on pieni ja leikkauspinnan palovamma on hyvin ohut, mutta sen käyttö ihon kuorinnassa on vähentynyt muihin lasereihin verraten pidemmän toipumisen takia. Tätä laseria käytetään leikkaavana kapeansäteensä takia (esim silmäluomileikkauksissa tai helposti vuotavissa kasvaimissa).

Cutera laserit ovat uusinta lasertekniikkaa, joka tarjoaa monipuolisia hoitokeinoja myös aknen aiheuttamaan ihon epätasaisuuteen ja ryppyjen hoitoon. Laserin silottava vaikutus perustuu mm. ihon kollageenin stimulointiin. Cutera-laserhoidot ovat usein lyhyitä sarjahoitoja, joista toipuu nopeasti.

Cutera YSGG Yag fractional-laser, Pearl fractional laser, syvähajonta-laser

Cutera Pearl ja Pearl fractional-laser ovat (Erbium:Ytrium Scandium Gallium Garnets) kiteisen väliaineen tuottamalla 2790 nm aallonpituudella toimiva ihon kuorinta ja syvähajonta (fractional) laser. Sen valon aallonpituus imeytyy vahvasti veteen ja vettä sisältävään kudokseen kuten ihoon. Tietokoneohjattu laite lähettää joko 6 mm:n läpimittaista sädettä tai tuottaa erityisen pyyhkäisykuvion hoidon helpottamiseksi. Kuvion kokoa ja muotoa sekä hoitopisteiden tiheyttä voidaan säätää. Ihon kuorinta tapahtuu pinnallisemmin kuin Hiilidioksidilaserilla, mutta lämpövaikutus kudokseen on riittävä. Nykyisin, kun käytössämme on erilaisia lasereita, voidaan hoito valita potilaan edellyttämän toipumisajan mukaan. Uusimmalla YSGG Yag- laserilla kuorintasyvyys on riittävä, syvempi kuin erbium laserilla ja parempi verisuonten hallinta, mutta hiilidioksidilaseriin verrattuna toipumisaika on lyhyempi, vain muutamia päiviä, vaikka kuorinnan syvyys ja lämpövaikutus on vastaava. Pearl-kuorinnan jälkeen hoitoaluetta huuhdellaan ja hoidetaan voitein. Tarkat hoitoohjeet annetaan hoidon yhteydessä. Riippuen halutusta hoidon syvyydestä, paraneminen siistiksi kestää 2-10 vrk Uusi Pearl fractional, syvähajontalaser, on tarkoitettu ihon valovaurioiden ja syvien ihon epätasaisuuksien hoitoon. Laitteen teho perustuu YSGG laserin voimaan tehdä riittävän syvälle ulottuvat pylväsmäiset kudoksen kuorintapisteet, jotka aktivoivat ihon syvempiä osia parantuessaan. Näin saadaan parempi hoitotulos, kuin esimerkiksi hiilidioksidilaseriin perustuvalla fraktionaalisella hoidolla lyhemmällä toipumisajalla. Turvallinen ja toimiva fraktionaalinen, syvähajontalaser hoito saavutetaan sopivalla kuorintasyvyydellä ja syvällä lämpövaikutuksella. Siihen vaikuttaa paljon käytetyn laservalon aallonpituus. Tämä 2790 nm YSGG laserin aallonpituus on kehitetty juuri tämän vaikutuksen saamiseksi.

Kun halutaan parempi hoitotulos, kuin matalalla ihon pinnan kuorinnalla voidaan Pearl Fractional laserilla saada vaikutus 300 mikronin syvyydestä yli 800 mikrioniin riippuen käytetystä energiamäärästä. Kun pylväsmäisten kuorintapisteiden välinen kudos jää vaurioitumatta, saadaan paranemisaika lyhyeksi.